Ateneu Salvadora Catà: dos anys construint poder popular

Aquest 1 de maig, l’ateneu popular Salvadora Catà compleix dos anys i durant aquesta setmana celebraran l’aniversari amb concerts, xerrades i actes. Aprofitem aquests moments previs de la celebració per repassar amb la Saioa i la Sandra –militants de l’Ateneu– la trajectòria de l’espai.

Dinar popular durant el primer aniversari de l'Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio
Dinar popular del primer aniversari de l'Ateneu Popular Salvadora Catà /Carles Palacio

'El projecte de l'Ateneu, en aquests darrers dos anys, s'ha consolidat'

En motiu del segon aniversari de l'Ateneu Salvadora Catà, entrevistem Saioa Arroio i Sandra Costa, que hi participen, perquè ens parlin dels dos anys de projecte i de la programació prevista per celebrar-ne l'aniversari.

L' Ateneu Popular es va okupar ara fa dos anys, al final de la manifestació anticapitalista de l'1 de maig a Girona. El local - uns baixos a la plaça Josep Pla- havia estat una antiga oficina de Cajasol. En aquell moment, però, la propietat l'ostentava Building Center, la filial immobiliària de Caixa Bank, que s'havia dedicat a absorbir els passius d'entitats en fallida com Cajasol.

L'okupació de l'Ateneu va ser un gran revulsiu a la dinàmica anticapitalista i transformadora de la ciutat, tal com es va demostrar amb l'acollida que va tenir el projecte per part dels col·lectius de la ciutat. Dos anys després entrevistem militants de l'espai, que ens expliquen amb il·lusió que el projecte s'ha consolidat, que han preparat un aniversari carregat d'activitats potents -entre les quals destaquen el debat entre Anna Gabriel (CUP), Àngels Font (GGT), Albano Dante (Podem) i Iñaki García(El Lokal) - i que l'Ateneu, com sempre, esta en procés de canvi per poder-se adaptar a la realitat de la ciutat.

Com valoreu aquests dos anys d'Ateneu Salvadora Catà?

Saioa Arroio (SA): Jo crec que primer de tot hauríem de parlar de dos moments, abans de la denúncia de CaixaBank i després, que més o menys corresponen al primer i al segon any d'alliberament de l'espai. Durant el primer any s'hi van fer moltes activitats, per assegurar que l'espai estigués sempre obert i hi vingués molta gent. Aquest segon any les activitats de cara al públic han baixat, però han augmentat les que tenen més periodicitat, per exemple els esports de contacte. També aquesta consolidació i el reflex cap en fora que produeix l'Ateneu han provocat que es creessin nous col·lectius.

Sandra Costa (SC): Sí, podem dir que el projecte s'ha consolidat més durant aquests dos anys. Això ha fet que les activitats també estiguin més consolidades, amb una participació més constant. L'objectiu inicial de l'Ateneu era aglomerar col·lectius que no tenien un espai físic on reunir-se, ara ens trobem amb un Ateneu que té vida pròpia per si mateix, moltes de les activitats que s'hi fan ja no depenen dels col·lectius. També cal que posem en relleu el treball amb xarxa que es produeix entre els col·lectius de l'Ateneu. Abans, als col·lectius els costava més cooperar i treballar plegats.

SA: Sí, jo vaig arribar a Girona i no vaig saber que certs col·lectius existien fins l'alliberament de l'Ateneu. Això, a moltes de nosaltres, ens ha permès participar-hi.

Sandra Costa i Sayoa Arroyo /Carles Palacio
Sandra Costa i Saioa Arroio /Carles Palacio

'Durant l'aniversari passat els mossos d'esquadra van identificar un membre de l'Ateneu i el van imputar per un delicte d'usurpació'

Quina projecció de futur feu? quines línies de treball teniu, ara mateix?

SA: L'Ateneu és bastant orgànic. Els objectius i les idees que tenim sobre l'espai depenen de tota la gent que hi participa. No és un projecte tancat, sinó que es va adaptant a les necessitats dels col·lectius i de les persones que hi participen. 

SC: Sí que és cert que hi ha coses que es volen canviar. Per exemple, hem decidit iniciar un procés per cooperativitzar el bar. Tot i que és un procés que s'estÀ iniciant actualment, la idea és que l'Ateneu pugui estar obert més dies.

SA: Després de certs debats, es va veure la necessitat i la voluntat que l'Ateneu estigués obert més dies durant la setmana, fent més activitats de cara al públic. Cal tenir en compte que molts dels col·lectius fan feina de cara en dins, i això fa que hi hagi poc marge per preparar activitats. Per això surt la idea de cooperativitzar la barra de l'Ateneu, però també de crear una comissió d'activitats potent. 

SC: Sí, l'altra línia de treball actual és crear aquesta comissió d'activitats, que ha de ser el motor per tirar-les endavant, sense dependre dels col·lectius. També hem arribat a aquesta conclusió perquè el primer any d'alliberament de l'espai, l'Ateneu tenia moltes activitats, molta gent de la ciutat venia a proposar teatre, cine-fòrums, xerrades, concerts, etc, però ara no és tant així.

Quina és la situació legal de l'Ateneu? 

SA: L'any passat, durant el primer aniversari de l'Ateneu, els mossos d'esquadra van identificar un membre de l'Ateneu i se'l va imputar per un delicte d'usurpació, com si es tractés d'una felicitació d'aniversari [riu]. Building Center havia interposat una denúncia feia uns quants mesos. Amb mesures de pressió i negociació vam aconseguir que ens traiessin la denúncia i posteriorment la demanda que ens havien interposat.

 

L'Ateneu Popular Salvadora Catà ple de gent durant un torn de barra dels col·lectius /Carles Palacio
L'Ateneu Popular Salvadora Catà ple de gent durant un torn de barra dels col·lectius /Carles Palacio

'Aquest aniversari hem volgut que es notés una gran presència de dones, tant a les xerrades com als concerts'

Com és el dia a dia a l'Ateneu? Quins col·lectius hi ha i quines activitats hi fan?

SA: Hi ha una desena de col·lectius, actualment. A l'Ateneu es fan assemblees de gestió de l'espai, en les quals participen els col·lectius, són els dilluns a les 7, quinzenalment. Aprofitem aquesta entrevista per convidar tothom que hi vulgui participar! 

SC: Hi ha col·lectius feministes, com les Malapècora i Hèkates. També un grup de consum de productes ecològics i de proximitat, la Vessana. El Grup Antirepressiu. El BDS, què és un col·lectiu que forma part de la campanya Boicot Desinversions i Sancions contra l'Estat d'Israel, etc. 

SA: L'activitat del dia a dia és diversa. Per exemple, pots practicar esports de contacte els dimarts i dijous a la tarda i també els dissabtes al matí. Els dijous també hi ha ioga. Els divendres els col·lectius obren l'espai de bar rotativament, normalment amb alguna activitat com xerrades, presentacions de llibres, etc. També hi ha una biblioteca, que està oberta sempre que ho està l'Ateneu, i que està funcionant.

Què hi ha plantejat per aquest segon aniversari?

SA: Moltes activitats! Els dies programats són el 27, 28, 29 d'abril i 1 de maig.  

SC: Hi ha una mica de tot. Des de xerrades per debatre i crear discurs, com per exemple la taula rodona de dijous, on hi haurà un debat sobre la participació a les institucions, el carrer i la lluita de classes, amb la presència d'Anna Gabriel, Albano Dante, Àngels Font de CGT i Iñaki Garcia, del Lokal. També comptarem amb la presència de Daniela Ortiz, artista i activista antiracista que vindrà a parlar d'esquerra i colonialisme. També hi haurà concerts. M'agradaria destacar una cosa que de què vam xerrar molt, i és que volíem un aniversari amb presència de dones, tant a les xerrades com als concerts. És un tema que hem tingut molt en compte.  

SA: Sí, a part dels concerts que hi haurà cada dia, dissabte al matí hi haurà una introducció als esports de contacte, tant de muay thai com de kick-boxing. També, el primer de maig, després de la manifestació, a l'Ateneu hi haurà sopar i concert de Ginestà, un grup recent que toca folk progressiu.

SC: M'agradaria afegir una cosa, estem molt contentes que vingui a actuar la Sílvia Tomàs, ja que ja va venir a actuar a la inauguració de l'Ateneu.

Per acabar: voleu afegir alguna cosa més? 

SA: Tothom està convidat tant a aquest segon aniversari com a participar activament a les assemblees de l'Ateneu.

SC: Esperem que vagi molt bé el segon aniversari i que vingui molta gent!