Associació Cultural Apaga la Tele, la música com a pilar

ATV
Mural a l’escenari de l’ATV / Carles Palacio

 

L’Associació Cultural Apaga la Tele (ATV) va néixer el 1993 arran de la inquietud d’uns quants joves de Sarrià de Ter que es varen organitzar per començar a fer feina local. L’Ajuntament, més tard, els va cedir un espai que varen utilitzar com a local d’assaig per als músics i que varen ampliar amb una sala de concerts.

L’ATV, doncs, com a centre social va néixer ara fa quinze anys, després que les generacions precedents en milloressin les instal·lacions. Treballen de forma assembleària i és aquesta qui pren les decisions i gestiona els locals d’assaig. Durant el transcurs d’aquests anys s’hi han anat fent activitats, principalment, concerts de música alternativa.

Actualment l’ATV és un centre social i cultural sense ànim de lucre, destinat a activitats de caire musical i social per a la gent jove. Amb el pas dels anys s’ha convertit en un niu de músics i en un punt de trobada juvenil.

Podríem dir que des d’un bon principi hi ha hagut una relació molt estreta entre l’ATV i la música gràcies a la Butirrock?

I tant! La Butirrock va ser, gairebé, l’inici de tot. Aquest any se celebrarà la XIX edició, però en fa 22 de la primera. La Butirock va néixer perquè es volia organitzar un concert punk al poble i l’Ajuntament no va voler donar-hi el vistiplau. Llavors va ser quan els joves varen dir que farien una botifarrada, i aprofitant el benentès varen fer, també, el concert. Arran d’això neix l’associació, els locals d’assaig i el centre social.

Un centre social que viu de la música i per la música…

Tot va començar musicalment. Totes les bandes que han passat per aquí tenen música amb missatge i crítica social. Segurament hi influeix el fet que la majoria de nosaltres toquem o ens agrada molt la música, i això fa que mirem molt pels músics, que no els falti de res, que l’equip de so soni tan bé com sigui possible…, i clar, això és una inversió important de diners, però per aquest motiu fem feina tot l’any de forma autogestionada. Cada cop hi ha més gent del poble i rodalies que compta amb aquest espai i que recórrer a nosaltres. Habitualment cada cap de setmana hi ha concerts: la música és el puntal de l’ATV.

L’ATV era un local on no hi havia res i que s’ha anat fent de mica en mica, generació rere generació, de forma autogestionada, per amor a l’art. La satisfacció que treus treballant aquí és grandiosa encara que econòmicament no veus cap duro, però aquí t’adones que els diners no són res. Nosaltres creiem que s’ha de mantenir viu, per tot el que s’hi ha pogut fer i per tot el que s’hi podrà fer; és una oportunitat gegant per als grups que comencen i per als que ja han començat.

Han passat grups de tot arreu o que tot just començaven. No és una sala de concerts com les altres. Tots els pobles haurien de tenir un local com aquest, deixar que la gent muntés coses que agradessin. Els polítics s’han d’adonar que no tot ha de passar per ells.

Teniu dos locals d’assaig a disposició dels grups. Quins requisits hi ha per utilitzar-los?

L’únic requisit que hi havia per formar part dels locals d’assaig i poder utilitzar el material gratuïtament era involucrar-se una mica amb les activitats del centre social. Actualment, però, es mira de donar oportunitats sense que necessàriament s’hagi d’estar-hi involucrat, però sí que és cert que tenen prioritat les bandes que són de Sarrià. Els locals són totalment gratuïts. Creiem que és un gran privilegi tenir aquests locals aquí, perquè per molts grups és la gasolina per seguir. Actualment hi ha sis grups que els utilitzen i tots acaben agafant la marca ATV. Ens fa gràcia quan ens diuen que som l’anticatedral del punk.

Aquests últims tres anys heu fet un canvi d’enfocament, una obertura de ment. A què és degut?

Actualment a Sarrià no hi ha cap altra associació de joves, l’ATV és l’únic espai i el màxim referent de cultura al poble. Sarrià és un punt molt important per a nosaltres. Volíem obrir-nos i demostrar que la contracultura no és dolenta, i ens sembla que ho estem aconseguint, ja que cada cop ve més gent. Amb el temps s’han adonant que treballem d’una manera diferent, però que fem feina igualment.

Treballem un món molt underground i això fa que molta gent no conegui aquest espai i li costa deixar-se portar, però per això mateix també fem altres activitats com xerrades, tallers, la quina, la festa de Carnestoltes, l’Aniversari o la Festa de Gala. Estem oberts a les propostes que les entitats ens facin i intentem que sempre hi hagi música, per demostrar, també, que dins la música anticomercial, l’alternativa, la de l’escena undergraund, que en diríem, no només hi ha punk, també hi ha hardcore, acústic, cantautors, hip hop… S’intenta que durant la temporada hi hagi varietat. En definitiva, aquesta obertura de ment ha consistit a intentar aglutinar el màxim de gent possible i aconseguir que hi hagi molta música!

 

  • Sarria de dalt s/n, 17480, Sarrià de Ter.
  • Horari: Concerts: 22h / Festes: 23:30h