Càrregues dels Mossos enmig de la detenció i declaració de l’Ema, l’investigat pel tall de vies del TAV el 8-N

31 maig 2018
Ema Donoso alliberat després d'agafar-se al dret a no declarar /Toni Ferragut
Ema Donoso alliberat després d'agafar-se al dret a no declarar /Toni Ferragut

La nit passada va ser detingut Ema Donoso, l'únic investigat pel tall de vies del TAV durant la vaga general del 8 de novembre de 2017. Aquest matí ha passat a disposició judicial per declarar, després de desobeir dues citacions judicials. Un centenar de manifestants s'han concentrat aquest matí davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra al barri de Vista Alegre de Girona i passades les 9 del matí han estat apartades amb empentes i cops per part de la brigada mòbil (BRIMO). Les manifestants s'han traslladat fins als jutjats de Girona, on ha sortit en llibertat l'investigat, que ha rebut el suport de les persones convocades pel CDR de Girona i Salt.

Tot i que amb nocturnitat i aprofitant el moment més còmode pels Mossos, la detenció de l'activista no ha estat una gran sorpresa. A principis de maig la jutgessa va emetre una ordre de crida i cerca a fi que detinguessin Ema Donoso. Ell havia decidit desobeir les dues citacions per anar a declarar, argumentant que no acata la justícia espanyola i que no creu els fets pels quals se l'investiga impliquin cap delicte. Cal recordar que el 8 de novembre de 2017 es va convocar una vaga general a Catalunya, durant la qual molts CDR i altres organitzacions van convocar accions de protesta. A les comarques gironines es van fer talls de carreteres i també es va aconseguir tallar les vies del TAV durant tot el dia. Arran d'aquesta acció, on van participar 10.000 persones segons l'atestat dels mossos d'esquadra, es van començar a moure fils dins del Departament d'Interior. De fet, els Mossos van intentar que l'Audiència Nacional espanyola jutgés per rebel·lió la vaga general del 8-N. Finalment van imputar a l'activista els delictes de desordres públics i coaccions. Malgrat haver participat en diversos actes públics, els mossos no havien executat fins ara l'ordre de detenció per evitar una resposta solidària ràpida i que pogués generar "soroll mediàtic".

Avui, ben d'hora, s'ha concentrat un centenar de manifestants davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Vista Alegre. Tot estava molt tranquil fins l'arribada de dues furgonetes de la BRIMO, la secció dels Mossos especialitzada en disturbis i accions d'alt risc. Una desena d'agents han començat a carregar, amb empentes i cops, contra les persones concentrades, S'han viscut moments d'alta tensió i algunes persones han caigut a terra per l'acció policial. L'actuació de la BRIMO ha generat molta crispació en una concentració plenament pacífica i tranquil·la. Tot seguit, les persones solidàries, han marxat en manifestació fins als jutjats. La policia havia portat l'activista per declarar davant la jutgessa. Als jutjats un centenar de persones han seguit cridant lemes de solidaritat i de reivindicació de la República Catalana davant d'un fort desplegament policial, primer de BRIMO i després d'ARRO. Finalment, Ema Donoso, després de negar-se a declarar ha sortit en llibertat. Això sí, per la zona de l'aparcament i amb una rebuda calorosa per part de les persones que li estaven donant suport. El mateix activista, ha animat a tothom "que segueixi lluitant i desobeint per la República" i ha esmentat que "la repressió no ens aturarà". En la mateixa línia que va explicar en aquesta entrevista a l'ARIET quan tot just acabaven de dictar l'ordre de detenció.

Segons l'activista, el seu pas pels calabossos no ha estat tranquil del tot. A més de certs comportaments molestos d'altres detingudes durant la nit, cal destacar actituds reprovables per part d'agents dels Mossos d'Esquadra. Ahir, quan l'Ema Donoso va marxar de l'Ateneu Popular Salvadora Catà en bicicleta, el van seguir agents de paisà fins a la plaça Marquès de Camps, on el va detenir un dispositiu preparat amb antelació. L'activista va veure com un dels agents pujava a la bicicleta i a més, segons ha exposat, els agents es van fer fotos somrients amb la bici a mode de mofa. A part dels incidents durant la detenció i de les càrregues dels mossos davant de la comissaria, la resta de dia ha transcorregut amb normalitat. Ara, des de la campanya "Jo també vaig tallar les vies" s'està a l'espera del procés judicial, es troba en fase d'instrucció, i demana que s'arxivi immediatament la causa.