Col·lectiu feminista Goges de Celrà

17 abril 2014

Col·lectiu feminista les Goges

  • gogescelra@gmail.com
  • https://www.facebook.com/goges.celra

L’assemblea de dones Goges de Celrà és un espai de trobada i formació on una desena de joves intercanvien experiències. Les motivacions individuals de les integrants de l’assemblea són les que marquen el ritme del grup i les activitats que duen a terme.

El col·lectiu Goges reivindica un espai propi on compartir i generar coneixement. Al cap i a la fi, trobar un espai on relacionar-se i teixir complicitats entre les celranenques. Les Goges tenen com a precedent les protagonistes de les llegendes que explicaven com les goges, dones de l’aigua que habitaven les Gavarres, es reunien per rentar la roba a la llum de la lluna i la primera assemblea de Goges, que va aturar l’activitat el 2005.

El passat 25 de novembre es van presentar públicament en una àmplia jornada contra la violència de gènere. Mig any després, arriben al 8 de març amb tota una sèrie d’actes a l’esquena que les han fet donar a conèixer. Han aprofitat l’espai del casal El Moll per organitzar una exposició de dones referents. Des de Montserrat Roig fins a Assata Shakur passant per Nina Simone. Han participat en xerrades juntament amb altres grups feministes de les comarques gironines. També han format part del jurat de microrelats feministes organitzat pel nucli de la CUP a Celrà.

Un dels aspectes que configuren les activitats de l’assemblea és la voluntat de formació permanent de les integrants. Dins del procés de formació, les goges assisteixen a les xerrades contra la violència de gènere que organitza la Natàlia Zaro, que havia format part de la primera assemblea de Goges. Hi assisteixen amb l’objectiu d’acabar assumint elles les xerrades al centre.

Aquest traspàs de coneixement entre generacions ha motivat l’elaboració d’un documental amb dones del poble. En Elles, la nostra memòria s’exposen les experiències de les àvies de Celrà. El documental, que ha realitzat íntegrament l’assemblea de Goges, es presentarà el 29 de març al casal popular El Moll de Celrà, dins dels actes que han preparat per al març.
Aquest no és el primer treball audiovisual de l’assemblea, ja van presentar el vídeo Enterrades, amb motiu del nou projecte de llei de l’avortament.

Quines conseqüències immediates i quina trascendència té com a retrocés en les llibertats la reforma de la Llei de l’avortament de Gallardón?

La contrareforma de la Llei de l’avortament de Gallardón té com a finalitat la voluntat de perpetuar-nos com a mares i de rellevar-nos a un paper secundari. Vol treure un dels drets més bàsics del món, el dret al propi cos, a poder decidir sobre si mateixa. A part, és una llei classista que perpetua la diferència de classes: n’hi hauran que podran avortar, d’altres que acabaran sent assassinades en mig d’un avortament il·legal. És de cara a si s’aprova la Llei de l’avortament, que Goges pensem incidir més fortament al poble, per intentar evitar que manin, per facilitar la llibertat de les dones.

– Com afecta les dones específicament l’actual context social i econòmic?

Les dones constituïm la meitat de la població mundial. Realitzem les dues terceres parts del treball que es fa al món. Guanyem el 10% dels salaris totals i només disposem d’un 1% de la propietat mundial. Aquestes dades demostren com el sistema capitalista (sistema inhumà) i el sistema patriarcal (sistema de dominació i opressió) afecten per tots costats, a cada passa i a qualsevol decisió. Gràcies a ambdós sistemes, les dones ens trobem amb els drets cada dia més violats: ens acomiaden per haver-nos quedat embarassades, quan paral·lelament, redacten una llei infame per decidir sobre el nostre cos sense ni haver tingut en compte la nostra opinió, obligant-nos a parir sense el nostre consentiment. També ens retallen ajudes com la de dependència, maternitat, les polítiques d’igualtat, etc. I cada dos per tres sentim per la televisió més casos de violència de gènere.

– Valoreu el panorama organitzatiu del moviment feminista, present i futur.

Fa molt poc que estem organitzades dins del moviment feminista. No tenim coneixements de quina ha estat la seva organització a les comarques gironines els últims temps, però tenim ganes de teixir quelcom col·lectiu amb els altres grups feministes. La manifestació d’aquest 8 de març, de fet, ja ha estat organitzada de forma conjunta. I des de Goges podem afirmar que ens fa molta il·lusió compartir experiències, formar-nos, avançar i guanyar juntes. Encara no havíem nascut oficialment quan es va fer la Trobada Feminista dels PPCC a Tarragona, però valorem molt positivament que es comencin a tirar endavant iniciatives com aquestes, perquè considerem imprescindible l’organització si volem avançar. Anem per bon camí, només falta continuar potenciant espais com aquest i no desistir.

– Com valoreu l’aparició en poc espai de temps de nous grups feministes a les comarques gironines?

Creiem que és molt positiva l’aparició de nous grups feministes a la zona, però alhora és angoixant, perquè demostra que cada cop estem pitjor i que cada cop és més necessari organitzar-se a qualsevol nivell. La dona pateix doblement pels sistemes, així doncs, aquesta és la resposta: ganes de combatre, de demostrar que no som passives ni obedients; que no ens podran expropiar el nostre cos i que organitzades, i totes juntes, ho podem tot.

Mural realitzat a Celrà amb motiu del 25 de novembre
Mural realitzat a Celrà amb motiu del 25 de novembre