El col·legi Verd es converteix de nou en centre electoral sota l’ombra de l’1 d’octubre

L’escola va ser un dels 20 centres electorals que van obrir les portes a Girona pel referèndum de l’1 d’octubre. Quasi tres mesos més tard ha tornat a obrir les portes per acollir unes noves eleccions, aquest cop, convocades per Madrid.  Amb les primeres impressions compartides amb els electors s’esvaeix l’escenari de normalitat. Quasi totes les electores recorden les càrregues policials.

22 desembre 2017
Normalitat durant tota la jornada al Col·legi Verd /Carles Palacio
Normalitat durant tota la jornada al Col·legi Verd /Carles Palacio

"La sensació de normalitat, però, es comença a esvair amb les primeres declaracions: "Va votar vostè en aquesta escola l'1 d'octubre?", "Sí, vols que t'ensenyi les marques?", respon un home"

El col·legi Verd és una escola pública situada al bell mig de l'eixample de Girona. Aquest col·legi, fins ara un centre educatiu més de primària que acull nens i nenes del barri de l'Eixample, es va fer tristament famós amb les imatges que van fer la volta al món de la Policia Nacional Espanyola enfilant-se per les tanques del pati. Era l'1 d'octubre i va ser un dels vint col·legis electorals de Girona on es van constituir meses per celebrar el referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya.

Avui, quasi 3 mesos més tard, el col·legi Verd ha tornat a obrir les portes, convertit en col·legi electoral i de bon matí ja es formaven les cues de les electores més matineres que s'apressaven a votar per després anar a treballar. El president d'una de les taules, Aliou Diao, ens ha confirmat que a les 12 h del matí ja havia votat un terç del cens. En entrar al petit pati de l'escola es respira un ambient de normalitat. Cues, electores, apoderades - amb una presència significativa de la CUP i ERC, en detriment d'un apoderat de Ciutadans i l'absència notòria del PP –, un policia municipal atent que ajuda la gent gran a baixar per unes estretes escales i un nodrit grup de mitjans de comunicació.

La sensació de normalitat, però, es comença a esvair amb les primeres declaracions: "Va votar vostè en aquesta escola l'1 d'octubre?", "Sí, vols que t'ensenyi les marques?", respon un home d'avançada edat mentre es retira el capell i ensenya una cicatriu. Moltes de les persones que entrevistem afirmen que van anar a votar l'1 d'octubre. Moltes d'elles se senten orgulloses d'haver defensat l'escola. "Jo em vaig quedar a dormir el dissabte" diu la Mercè, "a les 5 h del matí ja ens trobàvem atentes perquè arribessin les urnes". Mentrestant, l'Aliou – que avui li ha tocat ser president de mesa – assenyala per quin punt es va enfilar la Policia Nacional i com tothom es va agafar de bracet i va bloquejar l'accés. La Mercè es posa nerviosa recordant les escenes "Per què em fas parlar? Avui havia decidit que seria un d'aquells dies que fas veure que no recordes res", però somriu quan recorda amb orgull que van amagar les urnes i que van tornar a votar quan va marxar la Policia Nacional. "Quan van entrar vam tenir el dilema de si deixar-los passar i que s'ho enduguessin tot, o bé posar-los-ho difícil. La gent deia que mentre estaven intervenint al col·legi Verd, no ho estaven fent als altres i d'alguna manera estàvem facilitant que altra gent pogués votar. Vam decidir resistir".

1I5A5165

"Aquest cop, no hi ha hagut càrregues policials, però encara es troben ben presents les imatges d'un centenar de ferides essent ateses per dues ambulàncies del SEM"

La sensació de normalitat s'ha esvaït doncs, un cop intercanviades les primeres impressions. La gent més jove ha deixat pas a l'electorat d'edat més avançada. A mig matí, quasi totes les persones que entren a votar són jubilades. Dins el pati de l'escola hi ha uns bancs que queden una mica a recés i molta gent gran s'hi asseu després de votar i pujar les costerudes escales. Li preguntem a una dona gran que es troba asseguda si ella va votar l'1 d'octubre i diu que sí. "Per què?" - li tornem a preguntar – "Jo no en sé d'aquestes coses, però a mi m'agrada votar", respon. Un home gran que escolta afegeix: "jo he hagut d'entrar dues vegades avui, la primera he marxat perquè no me'n veia amb cor". Molta gent quan surt de votar, sobretot les jubilades, es queden pensatives al banc. L'ombra de l'1 d'octubre plana de manera evident al pati de l'escola. No es percep alegria ni tampoc se senten gaires rialles. Algun llaç groc, bufandes grogues, però no moltes. L'únic apoderat de Ciutadans s'encarrega d'enumerar els llacets grocs en forma d'incidència en una llibreta que ja es troba tota guixada. Quan preguntem pel resultat de les eleccions, molta gent arronsa les espatlles. "No espero res d'aquestes eleccions", diu en Ramon. Altres, sobretot les apoderades dels partits sobiranistes, sí que mantenen la moral més alta i comenten la jugada entre elles somrient.

Quasi tres mesos més tard el col·legi Verd ha tornat a obrir les portes transformat en un col·legi electoral. Aquest cop, no hi ha hagut càrregues policials, però encara es troben ben presents les imatges d'un centenar de ferides sent ateses per dues ambulàncies del SEM. També l'ordre d'Antonio Bragado – cap de la brigada d'estrangeria de la Policia Nacional de Girona – interceptada després de perdre la go pro, que ordenava continuar carregant, després que un policia ho qüestionés: "Las instrucciones que son? Entrar a toda costa o que?". El col·legi Verd és una de les escoles més antigues de Girona, fundada el 1933 per un alcalde republicà i amb el nom de les Escoles de la Mercè. Més tard, durant el franquisme, amb la dèria de cristianitzar tots els noms, la van anomenar Escuela Obispo Lorenzana, nom que encara manté, de fet, el carrer de l'escola. Ara bé, la façana de l'escola sempre ha estat verda i per això els nens i nenes que hi anaven i els seus pares i mares, sempre la van anomenar el Cole Verd, fins que el 1990 el Departament d'Educació, a petició del Consell Escolar, va accedir a rebatejar-la. La mateixa voluntat popular és la que es va expressar tossudament l'1 d'Octubre, quan després d'una de les càrregues més dures que es van produir aquell dia a Girona, els veïns i les veïnes van decidir tornar a obrir l'escola perquè la gent pogués continuar votant. Quasi tres mesos més tard, el 21 de desembre, les seves electores tornen a omplir de vots les urnes, aquest cop però, en unes eleccions convocades pel govern de l'Estat Espanyol. Això sí, amb l'1 d'octubre a flor de pell.