Els col·lectius feministes es mobilitzen pel Dia de l’Alliberament Sexual i de Gènere

Tot i l'amenaça de pluges, una cinquantena de persones va acudir ahir a la manifestació convocada pels col·lectius feministes de Girona i Salt -Hèkates, Malapècora i La Peineta- amb motiu del Dia per l'Alliberament Sexual. En declaracions al mitjà, les convocants han justificat l'escissió de la ja tradicional convocatòria de la Comissió Unitària 28J des de la necessitat de repolititzar el moviment pels drets de les persones LGTBIQ.


Parlament pel Dia de l'Alliberament Sexual davant l'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona /Toni Ferragut

Sota el lema Contra el Patriarcat dissidència sexual i corporal, la marxa ha discorregut de manera distesa sota la curiosa mirada dels turistes i veïns del Barri Vell. Avançant a ritme de càntics com “l’eix del mal és heterosexual” i “contra el patriarcat, plaer anal; contra el vaticà, plaer clitorià”, les manifestants s’han aturat davant de la Generalitat on el col·lectiu transfeminista La Peineta, que ahir celebrava el seu primer acte públic, denunciava la violència social i institucional a la qual són sotmeses encara avui en dia totes les persones trans i intersexuals tan sols pel fet de ser-ho. És per això que aprofitaven per a reivindicar-se com a sexualitats dissidents, des de la convicció del fet que “la transsexualitat mostra que els elements que conformen el sexe i el gènere són arbitraris i transitables, i la intersexualitat mostra que ni tan sols l’esquema biològic és binari o determinat”.

En arribar a l’església del Mercadal, emplaçada a la plaça Constitució, el col·lectiu feminista anticapitalista Malapècora ha aprofitat per recordar la condemna a 6 mesos de presó a un company per participar en una acció en defensa del dret a l’avortament, el febrer del 2014. En paraules del col·lectiu: “Volem denunciar que la jerarquia eclesiàstica persegueix protestes pacífiques mentre personatges destacats de les seves files fomenten l'odi cap a l'homosexualitat, la transsexualitat, i totes les opcions no normatives”.

Com ja ve sent habitual, la manifestació ha finalitzat a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, on les representants dels col·lectius han realitzat un parlament en què denunciaven “la utilització que fa el sistema capitalista i les institucions dels col·lectius LGTBIQ”, en el que des dels estudis de gènere i sexualitat es coneix com a pinkwashing -literalment, rentat d’imatge rosa. “Aquest és el cas d'Israel -prosseguien les manifestants, que, sota la suposada defensa dels nostres drets, es promouen polítiques colonialistes, racistes i islamòfobes: l’anomenat homonacionalisme”, un acrònim d’homosexualitat i nacionalisme desenvolupat per la investigadora de gènere Jasbir K. Puar.

Finalment, les convocants han volgut fer presents a totes aquelles persones que no van poder sortir al carrer ahir. En les seves paraules, “a totes aquelles que encara no tenen el privilegi de sortir al carrer”, que encara han de mantenir-se en l’anonimat. D'aquesta manera, Girona se suma a una gran llista de ciutats que es van posicionant críticament respecte a la celebració del Dia de l'Orgull, des de la consciència -diuen- de què el primer orgull no era sinó una revolta.