Connexió Papyrus busca trobar noves vides per als llibres

Conexió Papyrus de Celrà. /Carles Palacio
Connexió Papyrus de Celrà /Carles Palacio

Connexió Papyrus és una entitat cultural sense ànim de lucre del poble de Celrà. El projecte va néixer l’octubre d’ara fa cinc anys amb la intenció de trobar nous lectors per als llibres que les biblioteques no podien acceptar.

Papyrus obre les seves portes cada dissabte a la tarda gràcies a les persones voluntàries que conformen el projecte. Aquestes s’organitzen a través d’una assemblea mensual on es decideix quan fer alguna cosa i com fer-la.

Actualment és un punt referencial de recollida i redistribució de llibres usats. També ha fomentat la creació d’espais de lectura i d’intercanvi de llibres, a més de fortificar la dinamització lectora i cultural del municipi.

A Papyrus hi ha un munt de llibres! D’on provenen?

A Connexió Papyurs ens entren els llibres per dues vies diferents. Per una banda, tenim un conveni amb dotze biblioteques que són punts de recollida de llibres per construir Papyrus. Per altra banda, rebem aportacions de gent a títol individual que ens els du els dissabtes.

Cada vegada som més selectius amb els llibres. A diferència d’abans que ho guardàvem tot, ara intentem, cada vegada més, redistribuir. A vegades deixem llibres que són febles a algun poble (als bars, a les places, als bancs del carrer…) perquè qui se’ls trobi pugui agafar-los lliurement. L’altra part, com ara les enciclopèdies o els llibres obsolets, la portem directament a la deixalleria de paper.

Els llibres que es poden trobar aquí al local són els que estan en bones condicions i els tenim classificats com en una biblioteca: ficció i coneixements, part d’idiomes, narrativa ordenada alfabèticament…

Els llibres els veneu a un preu molt econòmic. Com és això?

Hi havia persones que creien convenient que no s’haguessin de pagar, d’altres creien que sí. Finalment vàrem optar per vendre’ls a dos euros. D’aquesta manera els llibres es valoren i no és, de nou, una forma d’acumular. Cal dir, però, que per a les escoles i associacions són totalment gratuïts.

Els diners que obtenim els destinem a diferents projectes: cada mes, per exemple, donem 250€ a l’Armari d’Aliments de Celrà. També hem fet ajudes puntuals a la casa d’acollida de dones maltractades o a tallers de teatre infantil.

Podríem dir, també, que és una manera de defensar la cultura lliure?

La cultura si no és lliure què és? La cultura per definició ha de ser lliure. És creativitat, és espai de llibertat. La cultura no és de classes, la cultura és popular. La cultura és pràctica, no és aparador.

Seria bo que a cada comarca hi hagués un Connexió Papyrus. Fa molt temps que a les biblioteques hi entren llibres i després no saben què fer-ne. Aquest projecte ja calia fa vint anys, però val més tard que mai. Hi ha tants llibres! No donem a l’abast amb tant patrimoni.

Tots els llibres bons poden, encara, trobar lectors. Cal fomentar aquestes associacions i redistribuir els llibres.

Quins són aquests llibres bons que poden, encara, trobar lectors?

El segle XX va ser el segle de l’expansió dels llibres de butxaca i de col·leccionar clàssics. Hi va haver molta gent que va anar acumulant llibres perquè feia la seva biblioteca particular, però ara ja hem arribat al segle XXI, i molta gent s’ha volgut desvincular dels llibres perquè estem a l’era digital i ja no es tracta d’acumular.

Hi ha molts llibres editats i n’hi ha de molt bons! Ara es tracta de recollir-los i redistribuir-los. Papyrus ja fa cinc anys que concentra llibres i que els envia allà on poden fer servei.

A part dels llibres que es venen els dissabtes, a on més heu col·laborat redistribuint llibres?

Un projecte amb el qual estem treballant ara mateix és amb el de la Universitat de la Costa d’Ivori. Durant la guerra civil es va cremar la biblioteca de la universitat i ara estem recol·lectant bones edicions de llibres que ens arriben per enviar-los cap allà.

També s’han creat espais de lectura a Celrà, Bordils i Flaçà amb fons de llibres de Papyrus. Les escoles tenen un pressupost molt retallat i vénen aquí a buscar llibres per complementar les biblioteques dels centres educatius. Moltes associacions també acudeixen a nosaltres… Hem redistribuït milers de llibres!

En un moment on la tecnologia avança tan de pressa, des de Papyrus creieu que pot desaparèixer el llibre de paper?

Ningú sap què passarà. Nosaltres hem obert el debat a molts periodistes. La primera font de lectura són les biblioteques. Com més biblioteques hi ha més llibres es venen, i com més llibres es llegeixen més llibres es compren. La versió en paper seguirà existint. Evidentment la digital agafarà força, i sobretot en assaig científic, però el llibre objecte seguirà existint: a la gent li agrada subratllar, treballar, tenir-lo a les mans.

Tot i així, cal reconèixer que s’ha editat massa. Hi ha molts llibres que no valen res, que són fills d’un negoci cultural d’edicions dolentes com Planeta i grans multinacionals que són fàbriques de fer llibres. Això ha fet mal. Una de les nostres feines és destriar: treure les edicions de butxaca vergonyoses i deixar les bones col·leccions. Han sigut anys de molt consum. Tot i així, cal destacar que cada vegada hi ha més gent que llegeix. Les estadístiques de les biblioteques diuen que es manté el paper i que augmenta la digital. La gent cada cop és més culta: té més estudis i llegeix més.

Actualment esteu treballant en un canvi de local. A què és degut?

Sí! Ara ens traslladarem on hi havia la biblioteca anteriorment. Aquest trasllat pretén crear complicitats entre la biblioteca pública i el projecte. L’esfera pública els últims 30 anys s’ha deixat ocupar únicament per professionals i decisions polítiques, i des de Connexió Papyrus creiem que és bo recuperar aquest espai públic i fer que estigui gestionat per la pròpia ciutadania. No cal derivar-ho tot a l’estat, i considerem que és bo que la biblioteca pública estigui gestionada per la pròpia gent del municipi que, voluntàriament, fa molt de temps que està aportant el seu granet de sorra amb projectes culturals al poble.

  • Obert tots els dissabtes no festius de 16.00 h a 19.00 h.
  • Ctra. de Juià (al costat de les piscines municipals).