El Cafè Feminista, un espai de formació

 

Café Feminista. /Carles Palacio
Cafè Feminista. /Carles Palacio

El grup de gènere anomenat el Cafè Feminista neix d’unes quantes estudiants de les facultats de Lletres i d’Educació i Psicologia de la UdG interessades a tractar qüestions de gènere i que, fins aleshores, el que havien anat fent era debatre’n aspectes només a nivell informal mentre feien el cafè. Quan varen adonar-se que cada cop tenien la necessitat de trobar-se més sovint, varen decidir formalitzar el grup, obrir-se a tothom i fixar un espai de trobada al Casal de Joves Quatre Rius.

La principal intenció del grup és que qualsevol persona que tingui interès en aquests temes, parteixi de la base que parteixi, pugui assistir-hi. És per aquest motiu que a principi de curs varen decidir constituir un grup de debat i formació, per així poder construir el coneixement entre les aportacions de tothom. D’aquesta manera el procés que es genera és molt més enriquidor i, alhora, els aprenentatges adquirits són més consistents.

El Cafè Feminista, encara que és un grup obert, deixa molt clar que no permet ni tolera cap tipus de comentari, actitud o comportament sexista, masclista, xenòfob, homòfob, lesbòfob, ni cap tipus de comentari agressiu o que impliqui una falta de respecte cap a alguna participant del grup.

Quin paper juga aquest grup dins la lluita feminista?

És una oportunitat per formar-se, per conèixer-se, per parlar i debatre, etc. És una oportunitat per compartir experiències, intercanviar aprenentatges, reforçar-los, canviar-los o anar-los construint col·lectivament.

És una forma més de visibilitzar tots aquests temes, posar-los noms i poder-los expressar. A més, pot ajudar a engrescar aquelles persones a qui els interessi tractar temes de gènere, però que estiguin dubtoses o no s’atreveixin per por de partir de zero. És un grup que no exigeix cap compromís, és totalment lliure en assistència i en implicació. Ve qui vol, quan li ve de gust i aporta el que vol.

Com us organitzeu? Quins temes heu tractat?

El primer dia que ens vam reunir vam fer un llistat de temes que ens venien al cap i que teníem ganes de tractar. Aquest llistat és totalment flexible i és només un guió que ens permet anar avançant. Tot i així, sempre hi podem afegir temes o canviar-los. Quan tractem un tema, ho fem amb el material que entre totes aportem, ja sigui un article, un llibre, un documental, un vídeo, una reflexió personal, etc. I en parlem durant el temps que ens vingui de gust parlar-ne. Quan volem, canviem a un altre tema de la llista que és consensuat entre les persones assistents aquell dia. I així anem fent cada sessió.

Trobem perspectiva de gènere en l’elaboració dels continguts i en els plans docents de les assignatures de la UdG?

Per norma general no n’hi inclouen. Crec que el professorat de la UdG que inclou la perspectiva de gènere en assignatures és a causa de la seva formació personal i professional en el tema. Però a part d’aquests casos concrets, la resta d’assignatures, normalment, no n’inclouen. Per exemple, a la UdG s’arriba a quart de Psicologia tractant perspectiva de gènere en dues o tres assignatures dirigides a això, i són assignatures optatives, per tant, si no s’escullen, es rep una formació nul·la respecte d’aquesta temàtica.

És un tema importantíssim i ha de deixar de ser una qüestió d’interessos personals, començant per donar-li importància en els processos d’aprenentatges informals, però també en els processos educatius formals com són l’escola, els instituts i les universitats.

Anem per bon camí per eradicar els rols de gènere?

Per una banda hi ha tota una col·lectivitat que cada cop agafa més força i més implicació en temes de gènere: Queer, postcolonial, o el que sigui. Cada cop són més els recursos informatius de què disposem (vídeos, blogs, llibres, grups de discussió…). Per altra banda, però, hi ha tota una altra col·lectivitat en la qual existeix un buit bastant gran en aquests temes.

De totes maneres, la implicació de cada cop més persones, el seu interès i la seva militància no són en va.

 

  • Cada dimecres a partir de les 19:30h al Casal de Joves Quatre Rius.