La Granja del Cacau, una frontissa dels moviments socials d’Olot

Membres de la Cooperativa Cacau. /Toni Ferragut
Membres de la Cooperativa Cacau / Toni Ferragut

Des de l’any passat, a Olot hi podem trobar la Cooperativa Granja del Cacau, un projecte col·lectiu, fruit d’un treball i esforç transversals, que aposta per crear un espai acollidor, obert i que sigui l’expressió d’una manera de fer, des dels principis que mouen el projecte, fins al producte final que s’ofereix a la clientela.

A la granja hi ha productes d’elaboració artesana amb matèries primeres, que majoritàriament provenen d’altres projectes cooperatius, gairebé sempre de la mateixa comarca, i que segueixen els principis d’ecològic i de comerç just. En parlem amb la Carmen, el Marcel, el Lluís i el David, els quatre socis cooperativistes.

Quins són els trets distintius del vostre projecte?

És un projecte laboral, però també té una implicació social. Els productes que tenim tendeixen a ser de proximitat, de comerç just i ecològics. Moltes vegades estan relacionats amb altres projectes cooperatius de la comarca. Som una mena de frontissa entre els moviments socials de la ciutat i la resta de la població.

En aquest cas, es dedica a fer un servei de granja, és a dir, té una part de servei al públic, pel que fa a begudes i refrescos. I després una altra part, que és d’àmbit alimentari, que parteix molt del que és el concepte artesà, un concepte de pastisseria manual. I aquesta és la diferència amb la resta de models cooperatius i amb la resta de models tradicionals que no són ni cooperatius, ni participatius.

La vostra clientela és conscient de tot això?

El projecte és una conseqüència de la nostra militància política, tant independentista com anarquista i sindical. Potser hi ha gent que ve que no sap que fem vida en aquests col·lectius, però és evident que hi ha gent que ens coneix perfectament, perquè aquesta és una ciutat molt petita.

Quina ha sigut l’acollida del projecte?

Molt bona. No volíem que fos un gueto dels moviments socials, sinó un local obert a tothom. Creiem que això ho hem aconseguit. El projecte té una forta càrrega ideològica i social i hem aconseguit que la gent s’hi sentís còmoda. Hi ha sectors als quals no els deu agradar gens, com l’associació de comerciants, però han d’aprendre a conviure-hi, perquè és de l’única manera que està creixent l’economia ara mateix.

Com us organitzeu internament?

Ens organitzem de forma assembleària. La idea és que el projecte no s’acabi aquí. La nostra voluntat és expandir-lo, perquè creiem que les relacions socials s’han d’entendre d’aquesta manera, d’igual a igual. La idea és que al final tots puguem ser treballadors, però de moment els sous no arriben per a tothom. Encara estem pagant la inversió inicial. És qüestió de temps que de dues persones a la pastisseria i dues a la granja, passem a quatre i cinc, respectivament.

L’origen dels productes no encareix els preus? S’acostuma a creure que allò ecològic no pot ser econòmic.

El que hem intentat amb els preus és construir un lloc on nosaltres mateixos podríem anar a fer el toc. Mantenim una relació qualitat preu, intentant que sigui just i el màxim d’accessible. No hem vist cap oferta semblant, ni a la ciutat, ni a la comarca. Perquè ningú no ho està fent tot 100% artesà, i perquè pel que fa als preus són iguals o inferiors als de la resta d’establiments d’aquest tipus. Potser pequem d’això, però hi ha un altre aspecte, i és que així tothom ho pot gaudir, no?

Un projecte com aquest, hauria estat possible com a iniciativa privada per part d’una persona, o des d’una perspectiva d’iniciativa individual? Per què no?

Crec que aquest projecte no hauria estat possible sense el suport de molts companys i familiars, des de la fabricació dels mobles i les obres, fets per nosaltres mateixos, i les eines i mans de companys, com les companyes d’una fàbrica local que ens van fer les làmpades. El fet de ser una cooperativa també ens ha permès assumir la inversió inicial entre totes les sòcies sense sense endeutar-nos i dependre d’entitats bancàries.

Web: http://cacaupastisseria.com/
Twitter: @cacaucoop
Facebook: La Granja del Cacau