La Sobretaula i la necessitat de la comunicació local

22 juliol 2015
Toni Ferragut
Toni Ferragut

El projecte de La Sobretaula neix quan un grup de persones de Sant Hilari, membres de diferents entitats del poble, s’adonen que no hi ha canals de comunicació i d’informació més enllà dels que ofereix l’Ajuntament. Veient aquesta necessitat, comencen a donar voltes a la idea de crear un portal de comunicació que permeti donar informació rellevant del poble, però també, que permeti enllaçar altres notícies interessants, articles d’opinions, etc. La voluntat del projecte és obrir aquest portal a tothom que en vulgui fer ús, ja siguin entitats o persones a títol individual.

La Sobretaula la formen unes set persones que periòdicament es reuneixen per decidir temes que cal tractar. Cap de les persones de La Sobretaula és periodista, de manera que afirmen fer-ho amb la millor voluntat però amb cautela, ja que de vegades sorgeixen molts dubtes a l’hora d’encarar temes concrets. En parlem amb les integrants del projecte, la Caterina, en Robert, en Nani, l’Edu, l’Elisabet, la Núria, en David i l’Esther.

Amb quina intenció neix La Sobretaula?

L’objectiu principal és crear un nou espai per a la informació, tant del poble com de la comarca i més enllà. Alhora, motivar la participació a través de la xarxa, que la gent hi digui la seva sobre temes que, al cap i a la fi, ens afecten a totes i tots. Que les converses no quedin al bar o als carrers, sinó que arribin a més gent. En aquest sentit, ens agrada que els escrits es firmin amb noms i cognoms, ens agradaria que es perdés una mica la por del “què en diran” o “què en pensaran”. Qui tingui una opinió, la pot donar sempre que sigui amb respecte. Alguns articles de La Sobretaula els fem entre diverses persones i és per això que els firmem amb el nom La Sobretaula. Tot i això, al web hi ha un apartat on es pot saber qui som i com ens diem cadascú de nosaltres.

Per què vàreu escollir el nom de La Sobretaula?

Ens va fer gràcia aquest nom pel significat que té el moment de la sobretaula: una estona tranquil·la, després de l’àpat, en què la conversa flueix sense gaires tensions. Vam pensar que era el que volíem per a aquest espai: un lloc de trobada tranquil on la gent es pogués expressar amb llibertat.

Per què creieu que és important la comunicació local?

Creiem que és clau per donar veu a les coses que passen més a la vora de casa i donar a conèixer les persones que hi ha al darrere. És interessant establir canals que facilitin la coneixença mútua, saber què en pensa l’altre. La informació local és la que ens situa en l’àmbit més proper i és un bon antídot per a l’apatia i el desinterès generalitzat.

Cal dir, també, que aquí Sant Hilari hi ha altres canals que funcionen bé des de fa temps, com ara la ràdio local o l’agenda setmanal que s’envia a les cases. Fa uns anys hi havia una revista, El Portaveu, que feia una funció informativa  similar a la que volem engegar amb La Sobretaula. El canvi principal és que en aquell cas la revista s’editava en format paper i nosaltres (per qüestions econòmiques) ens hem llançat directament al format digital: molt més senzill d’editar i que ens permet llibertat total a l’hora d’afegir-hi continguts.

Fa relativament poc que el projecte camina, quines són les reaccions fins ara?

Doncs tenim la sensació que de mica en mica estem arribant a més gent, i això ho anem seguint a través de les estadístiques de les xarxes socials i del web, a part del que ens comenten: hi ha articles que de seguida es comparteixen i cada dia rebem força visites directes al web. Estem contents perquè, tot i que ens hi dediquem de forma totalment voluntària, els resultats es van notant de mica en mica i això ens fa pensar que feia falta un espai com aquest. La nostra idea és anar creixent en nombre de persones que s’animin a escriure, i poder anar ampliant l’apartat “Qui som”. Ens encantaria poder fer llargues sobretaules plenes de gent!