L’Agència Tributària investiga l’empresa que organitza el festival Temporada Alta

Bitò produccions inclou en el pressupost del festival factures pagades a un assessor fiscal

13 setembre 2017
Edifici de l'Agència Tributària a Girona /Carles Palacio
Edifici de l'Agència Tributària a Girona /Carles Palacio

L’Agència Tributària investiga Bitò produccions, l’empresa que organitza el festival Temporada Alta. L’Agència sospita que la productora pot haver comès diversos delictes fiscals i ha iniciat les actuacions de "comprovació i investigació", que encara no han conclòs. Concretament, la investigació afecta l’Impost de Societats entre els anys 2011 i 2014 i l’IVA entre els anys 2012 i 2015.

Aquesta informació està inclosa en els comptes anuals de l’empresa, que es van aprovar el passat mes de juliol i que certifiquen un benefici net 73.619 euros per a l’any 2016. La productora reconeix que la investigació de l’Agència Tributària podria "afectar de forma significativa" la societat formada per Josep Domènech, Salvador Sunyer i Xavier Masó.

Bitò va rebre la notificació que estava sent investigada el 23 de juny de 2016. Poc temps després, la productora va contractar l’advocat Jaume Nadal, germà de l’exalcalde de Girona Joaquim Nadal, com a assessor fiscal. Entre el mes d’agost i el mes de desembre, Bitò va pagar onze factures a l'advocat per un import total de 22.714€. Totes aquestes factures es van incloure en el pressupost del festival Temporada Alta.

Bitò no ha volgut aclarir si hi ha alguna relació entre la investigació de l’Agència Tributària i les factures pagades a Jaume Nadal, però si això fos així suposaria una infracció de la Llei de subvencions, ja que la productora estaria utilitzant recursos públics destinats a cultura per resoldre els seus propis problemes fiscals. En aquest sentit, el conveni per a l’organització Temporada Alta estableix de forma ben clara que les subvencions que rep Bitò han de servir per finançar aquelles despeses "estrictament necessàries" pel festival.