L’Ajuntament de Girona rebutja la moció per regular els pisos turístics

L’Ajuntament de Girona rebutja la moció de la Plataforma + Barri – pisos turístics per regular els pisos turístics. L’alcaldessa, Marta Madrenas, aprofita per fer un discurs "alliçonador", que rep fortes crítiques.

19 gener 2018
Cartells de "+ Barri - pisos turístics" a la pl. Sant Pere de Girona. /Carles Palacio
Cartells de "+ barri - pisos turístics" a la pl. Sant Pere de Girona. /Carles Palacio

El Ple del 15 de gener va tenir moments d’alta tensió. Un punt de l’ordre del dia especialment caldejat va ser la moció per regular els pisos turístics, rebutjada amb els vots de CiU, Ciutadans i PP, l’abstenció del PSC i els vots favorables de CUP-Crida per Girona i ERC-MES. La moció havia estat proposada per la Plataforma + Barri – pisos turístics a través de l’Associació Cultural Burg de Sant Pere de Galligants. Una de les principals demandes era la implantació d’una moratòria immediata i urgent dels permisos per habitatges d’ús turístic a la ciutat de Girona.

La Plataforma, que va sorgir de la inquietud de les veïnes del Barri Vell per "l'expulsió" de veïnes que estaven en règim de lloguer, vol posar fre a la pèrdua d'habitatges destinats al lloguer en règim general a causa de la proliferació de pisos turístics. El dret a l'habitatge, castigat per l'augment del turisme a la capital gironina, és un dels pilars de lluita de la plataforma. Demanen un estudi rigorós abans d’executar res, fer un inventari dels pisos turístics legals i il·legals, que es compleixin les normatives, que s'elabori un cens consultable de pisos i apartaments turístics i que hi hagi un percentatge màxim de pisos turístics per zona, per protegir l’habitatge de règim general. La portaveu de la Plataforma, Ruth Tramullas, va afirmar que la moció es portava al Ple amb uns mínims bàsics de consens i que representa el que senten moltes veïnes, que veuen com els apugen els lloguers fins a 400€ el mes o que, directament, no els els renoven. Segons la portaveu, això passa per l’increment continuat d’habitatges d’ús turístic, especialment al Barri Vell i zones properes. Tramullas va afirmar que cal evitar finalitats especulatives i que les grans propietàries quan especulen van contra el dret a l’habitatge. Per això, la portaveu demana que l’administració actuï, per exemple, redactant un pla d’ús del sector del Barri Vell.

En el torn de paraula dels grups municipals, la representant del PP Concepció Veray va afirmar que la Plataforma vol criminalitzar el turisme. Míriam Puyola, de Ciutadans, amb un to més suau però també sense donar-hi suport, va comentar que no existeix un problema però que, malgrat tot, cal estudiar-ho. Segons la representant del PSC, Sílvia Paneque, l’estudi que esmentava la portaveu de la Plataforma és cert, i altres aspectes també, però no estan d’acord amb la moratòria. Lluc Salellas, representant de la CUP-Crida per Girona, va denunciar que l’Ajuntament fomenta el "monocultiu" del turisme i que el consistori no ha fet res malgrat que té informes i de les protestes veïnals. Maria Mercè Roca, d’ERC-MES, va afegir que la pujada de lloguers al Barri Vell també s’expandeix com una taca a altres barris, com el de l’Eixample. La representant republicana ironitzava amb el fet que les turistes volen veure una ciutat viva, de veritat, i que en el futur potser només veurien un Barri Vell artificial, ple de turistes.

La representant convergent a l’Ajuntament Glòria Plana va afirmar que el govern gironí gestiona i impulsa un "turisme sostenible". La regidora va reconèixer que ara hi ha 584 habitatges d’ús turístic que, segons ella, suposen un creixement sostingut i un percentatge baix. També destaca que han preparat un decàleg de bones pràctiques i que volen un Barri Vell viu. A més, ho justifica amb el fet que els preus han pujat arreu. La portaveu de la Plataforma va denunciar la manca de diàleg per part del govern, a la qual cosa la regidora va respondre que "el període de participació del Pla Estratègic encara està obert i la Plataforma serà cridada".

L'alcaldessa va utilitzar un torn extra per repetir que a Girona no hi ha cap problema, cosa que desmenteix aquest article de l’ARIET. Segons Madrenas, ni que el president dels APIs de Girona digués que pugen força els preus al Barri Vell, això només depèn "de l’oferta i demanda del mercat". La portaveu de la Plataforma que va recordar que des del 2013 al 2016 s’ha multiplicat per 10 el nombre d’habitatges turístics a la ciutat de Girona, segons un informe encarregat pel mateix Aajuntament. L'alcaldessa va mostrar una actitud «alliçonadora», especialment en dues ocasions. En una, va recriminar a l’activista que durant el torn d’intervencions dels grups municipals segués al costat dels membres de la Plataforma i no al faristol. En l’altra, que va provocar crits del públic assistent, va afirmar que la moratòria tindria "afectacions a la justícia social, perquè hi ha gent que només té una propietat", i que això podria crear problemes i seria injust.