L’Armari, un espai de solidaritat

12 febrer 2015
L'Armari, Celrà. /Carles Palacio
L’Armari, Celrà / Carles Palacio

L’Armari és una entitat social de Celrà. Va néixer el 2005 arran d’una botiga de roba de segona mà que funcionava al poble des de feia uns quants anys, i que facilitava roba a persones amb pocs recursos. Es tractava d’un plantejament bàsicament assistencial.

El 2005 hi va haver canvis: de les persones que hi col·laboraven només en va quedar una, l’Eva. Ella va decidir tirar-ho endavant amb una companya del poble i van plantejar-se un canvi d’enfocament: ampliar els objectius del projecte.

L’Eva i la Carmen són l’ànima de l’Armari, organitzen la feina i sempre hi són els dimarts, el dia que s’obre de cara al públic. Normalment també solen tenir l’ajuda d’altres voluntàries. Les dues responsables del projecte també hi van dues tardes més a la setmana, per organitzar la roba que reben i triar-la.

L’Armari rep sobretot la roba de veïnes que ja no l’utilitzen. Darrerament compten amb l’ajut de l’entitat Roba Amiga, que ha cedit un contenidor perquè es pugui deixar roba encara que la botiga estigui tancada. Això ha facilitat les donacions i ha fet que es multipliquessin.

Teniu un gran volum de roba. Què en feu de tota la que no podeu acceptar?

Arriba roba de tota mena i en diferent estat. La que no pot servir per res es porta a Roba Amiga i ells la porten a reciclar. El mateix es fa amb la que està en bon estat però no té sortida a l’Armari. La que es pot fer servir però és molt vella es destina a persones que la necessiten per treballar al camp, mitjançant un contacte que la distribueix a treballadors de Sant Pere Pescador. La resta de roba, que és la majoria, és la que es ven a la botiga. Al cap d’un temps, si no es ven, es destina a un dels dos llocs esmentats.

Els beneficis a què es destinen? Amb quins col·lectius heu col·laborat i amb quins ho continueu fent actualment?

Cap de les persones que treballen en el projecte cobra res, tot és voluntariat. Amb els beneficis, a més de cobrir algunes despeses, es col·labora amb diversos projectes.

La llista d’entitats i persones amb les quals s’ha col·laborat durant aquests anys és llarga: una escola de costura de Senegal, una escola per gent discapacitada de Cuba, un centre per persones amb risc d’exclusió de Mallorca, un orfenat del Nepal…

Actualment es destina una quantitat mensual al Banc d’Aliments de Celrà i a ACCEM, entitat que treballa amb estrangers provinents del CIE. Puntualment s’ajuden persones del municipi que ho necessiten i que són derivades pels Serveis Socials. També se subvenciona des de fa anys el projecte “Àpat diari” als campaments de refugiats sahrauís, a través d’ACAPS. A l’estiu es col·labora amb l’esplai per tal que pugui ampliar el nombre de beques.

En aquests moments hi ha el projecte de fer donacions als centre educatius del municipi: les escoles bressol, les dues escoles de primària i l’institut.

Quins valors es defensen des de l’Armari?

L’Armari vol potenciar la reutilització i el reciclatge de la roba i, amb elles, la cura del medi ambient i la solidaritat.

  • Escoles Velles de Celrà (Carretera de Juià, 48).
  • Dimarts de 16h a 20h.