L’Assemblea de Joves de la Garrotxa pretén transformar la comarca

26 maig 2015
Combat de corrandes / AJG
Combat de corrandes / AJG

L’Assemblea de Joves de la Garrotxa (AJG) va néixer a principis de desembre, amb l’organització d’uns quants joves d’Olot i rodalies. El seu principal objectiu és construir un moviment juvenil transformador a la comarca. Per aconseguir-ho treballen de forma assembleària, autogestionada i al voltant de quatre eixos: la independència, el socialisme, el feminisme i la defensa del territori.

Les seves accions sempre són reivindicatives i amb la voluntat de capgirar les problemàtiques de la comarca, a més de teixir la unitat popular entre el jovent i els moviments socials de la Garrotxa.

Com neix la idea de crear l’Assemblea de Joves de la Garrotxa?

El panorama juvenil a la Garrotxa estava desestructurat en tots els sentits. El jovent no tenia cap espai on trobar-se, ni cap projecte en el qual implicar-se. També vèiem que hi havia problemes d’oci, de violència de gènere… Vam pensar que era necessari crear una alternativa i fer difusió de propostes que si no fem nosaltres no les farà ningú.

Així doncs podríem dir que la idea va néixer d’un grup de joves que tenien ganes d’actuar. Per això vam decidir organitzar-nos i autogestionar-nos, per poder decidir nosaltres què fer sense que ens vingués donat per un organisme superior. Actualment s’han anat afegint joves al projecte: som molta gent i molt diversa!

Treballeu al voltant de quatre eixos. Els podeu explicar una mica?

La nostra organització funciona basant-se en quatre eixos per poder fer front a les problemàtiques que ens afecten com a joves de classe treballadora i de nació oprimida.

Així doncs, apostem per la independència perquè creiem que tenim dret a decidir lliurement el nostre futur. Creiem que no hem de ser súbdits d’un rei i d’una presó de pobles que atempta constantment contra la nostra sobirania, llengua i cultura. No obstant això, creiem que la independència és un terme que cal omplir de contingut per construir una terra lliure, socialment justa i que camini cap als Països Catalans.

Entenem que una terra només pot ser lliure si es desfà del sistema capitalista: un sistema que perpetua la desigualtat. Com a joves apostem pel socialisme perquè no acceptem que ens governin la misèria i la corrupció, i sabem que organitzant-nos podem recuperar tot allò que és nostre i pensar en un futur que superi les injúries del present. Ens declarem joves feministes perquè no podem tolerar el patriarcat, un sistema que menysprea les dones o que no deixa escollir a les persones la seva orientació sexual amb llibertat. Volem posar fi a aquesta situació, volem enderrocar el patriarcat i aconseguir una igualtat de gènere plena.

La defensa del territori ens és imprescindible: som ecologistes i ens omple d’orgull el nostre entorn rural. Per això plantem cara a la destrucció de l’espai natural. D’altra banda, també treballem per recuperar aquells espais que són del poble. Des dels carrers i places fins als casals i ateneus populars: hem de gestar alternatives enfocades al cooperativisme i a la participació democràtica, sense donar cabuda als espais de concentració econòmica i competència.

Quina és la feina que heu estat fent aquests mesos a la comarca?

Aquests primers mesos hem fet molt ressò del que passa a la comarca. També hem iniciat una coordinació juvenil que fins ara era inexistent: vam quedar amb HJL, una assemblea de joves del barri de Sant Miquel els integrants de la qual són majoritàriament gambians, perquè tenim ganes de començar a fer feina conjuntament.

Fem molts actes culturals i ens agrada col·laborar amb els moviments socials de la comarca. Per això mateix la majoria d’actes els fem col·laborant amb altres col·lectius. Alguns dels que hem fet són: el Carnestoltes Popular d’Olot, que defensa reivindicar la festa en el sentit més popular, conjuntament amb La Greda; el 8 de març vam col·laborar amb La Dalla i el passat mes d’abril vam organitzar, conjuntament amb els Joves de Montagut i La Greda, el Combat de corrandes.

Tenim una tasca pendent amb els caus i esplais, però la nostra intenció és teixir i construir un espai on els joves siguin partícips de la dinamització de la ciutat i de la comarca.

Esteu fent molta feina i les vostres propostes tenen molt bona resposta! Fa cosa d’un mes el vostre projecte va quedar segon en el concurs IDEA-LA. Què proposeu en aquest?

L’Ajuntament d’Olot fa un concurs anomenat IDEA-LA on la gent proposa projectes, ja sigui a títol individual o en grup (no accepten associacions), per decidir com gestionar els 10.000€ del pressupost de Joventut. Membres de l’AJG a títol individual van presentar al concurs una proposta que s’havia fet col·lectivament des de l’assemblea i va resultar ser la segona més votada en el recull final de votacions.

El nostre projecte és fer un torneig de futbol contra del feixisme i el racisme, que tindria lloc el 12 d’octubre, per poder fer una crítica més ferma. Tindrà lloc a Olot, concretament al barri de Sant Miquel, un barri amb un alt índex d’immigració. El torneig, però, s’inclourà en una jornada on també hi haurà xerrades, tallers i s’organitzarà un dinar popular amb mostres gastronòmiques d’arreu del món per incentivar la cohesió social de la ciutat, amb la intenció de recuperar d’alguna manera un acte de similars característiques que s’havia celebrat anteriorment i que havia tingut un grau d’acceptació bastant elevat.