L’organització ultradretana Somatemps celebra un congrés de “catalanitat hispànica” a Girona

7 juliol 2015
Javier Barraycoa a la concentració davant la seu de Convergència. Fotografia de Jordi Borràs.
Javier Barraycoa a la concentració davant la seu de Convergència / Jordi Borràs

Els propers dies 10, 11 i 12 de juliol se celebrarà a l’Hotel Ultònia de Girona el segon congrés de “catalanitat hispànica” amb el títol: El federalismo: ¿un proyecto tradicional o moderno? El congrés està organitzat per l’organització d’extrema dreta Somatemps i s’hi podran escoltar conferències com ara Com vaig deixar de ser independentista després d’entrevistar 100 espanyols, presentada pel periodista Joan Plana.

Un dels protagonistes del congrés, i l’encarregat d’inaugurar-lo, és Josep Alsina Calvé, un històric dels grups neonazis catalans. Al llibre Ultracatalunya de Xavier Casals es relata la seva trajectòria política, des de les primeres passes, i pallisses, a la clandestinitat amb Fuerza Nueva fins a convertir-se en un intel·lectual d’extrema dreta amb publicacions a portals com Tribuna de Europa o la revista Nihil Obstat.

Un altre dels participants és Javier Barraycoa, professor de la Universitat Abat Oliva i impulsor de Societat Civil Catalana. Barraycoa està molt lligat al carlisme i a l’extrema dreta més nostàlgica. De fet, Barraycoa és membre de la Comunión Tradicionalista Carlista i autor del llibre Cataluña Hispana. Entre els diversos llocs on l’ha presentat, un dels més representatius és el Centre Social i Nacional Reconquista de Castellón. Aquí podeu veure l’acte, penjat al canal de Democracia Nacional.

El congrés, que clourà amb un dinar el diumenge al Santuari dels Àngels, desplaça la seva activitat des del sud de Catalunya fins a Girona, territori fort del catalanisme. Conquerir la riba de l’Onyar és tot un repte per a l’extrema dreta espanyola.

Josep Alsina Calvés durant l'acte davant la seu de Convergència. Fotografia de Jordi Borràs
Josep Alsina Calvés durant l’acte davant la seu de Convergència / Jordi Borràs

Una organització vinculada a Societat Civil Catalana

Somatemps, l’entitat que organitza el congrés, es troba a l’òrbita de l’extrema dreta a Catalunya. Va néixer el novembre del 2013, mesos abans de la constitució de Societat Civil Catalana (SCC), amb la intenció de combatre el “falsejament de la història” del nacionalisme català.

Tal com assenyala Jordi Borràs, Somatemps i Societat Civil Catalana compartien president, com a mínim fins el desembre de 2014: Josep Ramon Bosch. Malgrat que públicament Somatemps assegura que el president de l’entitat és Jordi Cabanes, al registre d’entitats hi figura Ramon Bosch. Les dues organitzacions han seguit camins diferents. Societat Civil Catalana ha tingut més quota de pantalla i més presència pública, sobretot amb l’acte de l’11 de setembre a Tarragona. A l’acte, “festiu i cívic” segons els organitzadors, es va veure com membres de SCC instaven militants de Democracia Nacional a dissimular el seu extremisme davant les càmeres. L’escena, a més, mostrava la complicitat entre ambdues organitzacions.

Somatemps ha seguit un camí amb menys reconeixement públic. L’organització cultural ha protagonitzat diversos actes de protesta: contra el simposi Espanya contra Catalunya o la concentració davant la seu de Convergència Democràtica de Catalunya per protestar contra els darrers casos de corrupció. És precisament en aquest darrer acte on es va mostrar el caràcter de l’organització i la seva funció dins l’ecosistema de l’extrema dreta. A l’acte hi van assistir membres de Democracia Nacional, del Movimiento Social Republicano, de la Falange, de Plataforma per Catalunya i del Casal Tramuntana, entre altres. Somatemps serveix d’aglutinador, sense complexos, de totes les organitzacions que incomodaven SCC a Tarragona.

Mentre SCC manté un caràcter més transversal, incloent membres del PSC i d’Unió, Somatemps és l’espai idoni perquè l’extrema dreta faci una mostra de força al carrer, sense perjudicar l’estratègia de l’unionisme més transversal com Ciutadans o el Partit Popular.