Un miler de manifestants en solidaritat amb les activistes anti-MAT

Un miler de manifestants han recorregut el centre de la ciutat per reclamar l’absolució de les 6 imputades per haver protagonitzat una acció de desobediència civil contra la MAT el gener del 2014 i per continuar mostrant l’oposició a la línia de Molt Alta Tensió.

26 febrer 2018
La manifestació va reunir prop d'un miler de persones als carrers de Girona /Carles Palacio
La manifestació va reunir un miler de persones al centre de Girona /Carles Palacio

'La manifestació ha aplegat un miler de persones que han recorregut els carrers més cèntrics de Girona al crit de No a la MAT, ni aquí ni enlloc'

La jornada de solidaritat i lluita contra la MAT ha començat a les 11 del matí amb una taula rodona de lluites en defensa el territori. Han format part del debat membres de la Plataforma resposta Midcat, opositores del Pla Caufec-Porta Barcelona o de la lluita contra la MAT al País Valencià pel seu pas a la Vall d’Albaida, entre altres. En acabat s’ha celebrat als Jardins de la Infància un dinar popular amb més de dues-centes persones.

La manifestació ha començat a les 5 de la tarda a la plaça Catalunya i ha aplegat un miler de persones, amb una presència significativa de col·lectius ecologistes com IAEDEN, la Plataforma resposta Midcat, però també organitzacións polítiques com Arran, l'Assemblea de Joves o les JERC i un bon gruix de militants llibertàries. L’heterogeneïtat de la mobilització també s’ha plasmat en el seguit d’accions i parlaments al llarg de la manifestació. Darrera la pancarta “Llibertat encausades, stop judici MAT”, la manifestació ha fet la primera parada als Jutjats de Girona, on el Grup Antirepressiu ha recordat altres causes avui obertes com la denúncia presentada per PxC a tres militants de l’Espai Antiracista. Mentrestant castelleres del Poble Sec i dels Marrecs de Salt aixecaven un pilar.

Espectacle pirotècnic davant la Delegació de la Generalitat de Catalunya / Sergi Vàzquez
Espectacle pirotècnic davant de la Delegació de la Generalitat de Catalunya / Sergi Vàzquez

La manifestació ha continuat tallant la Gran Via i s’ha aturat de nou davant de la Subdelegació de l’Estat espanyol, on un membre de la Plataforma No a la MAT ha pronunciat un discurs enèrgic que carregava contra el lobby energètic i l’empara dels seus interessos privats per part de l’Estat, i contra la Generalitat de Catalunya per continuar mantenint l’acusació contra les 6 activistes anti-MAT. Mentre intervenia, un parell de manifestants havien clavat al mur que separa la plaça de l'1 d'Octubre de la calçada una estructura de ferro forjat on es podia llegir “No a la MAT”. Les manifestants, a les quals durant el dinar s'havia repartit una rosca, les van col·locar a l’estructura.

La marxa va continuar i es va desviar a l’alçada de la plaça Marquès de Camps, des de l’edifici més alt de la qual unes activistes van desplegar una pancarta gegant en solidaritat amb les encausades i contra la MAT. La manifestació va enfilar el punt d'arribada davant de la Delegació de la Generalitat, amb un espectacle de foc, pirotècnia i batucada a càrrec de la colla dels Diables de l’Onyar. Els parlaments finals van ser d'una portaveu de l’entitat ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà i una membre de la campanya antirepressiva T66, que va recordar que el judici comença aquest dimarts a les 10 del matí i va animar a participar en la concentració de suport.