Marxa de torxes per unes Barraques lliures de violència masclista i sexual

El col·lectiu feminista Hèkates, el col·lectiu feminista i anticapitalista de Girona i Salt Malapècora i el col·lectiu transfeminista La Peineta es coordinen per a fer de les Barraques d’enguany unes festes més “feministes i segures per a totes”

Marxa de torxes durant el 8M a Girona /Sergi Vázquez
Marxa de torxes durant el 8M a Girona /Ivette Roig

Els diferents col·lectius feministes de la ciutat han organitzat una classe d’autodefensa feminista -només per “dones, bolleres i trans”- dijous a les 8 del vespre a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, a la qual seguirà una marxa de torxes des de la plaça Catalunya fins a la Copa, el lloc on se celebren les barraques. “El que pretenem -ha declarat Míriam Borín, de Malapècora- és crear un espai per dotar-nos de les eines suficients per poder fer front a les agressions masclistes que, tristament, es produeixen diàriament en aquests espais, però també de xarxa entre nosaltres, persones disposades a fer les barraques d’aquest any més segures per totes”.

La proposta de les membres dels col·lectius hauria sorgit d’un desacord amb l’Ajuntament de Girona, que les hauria convocades a una reunió de coordinació d’un Punt lila a una setmana vista de Sant Narcís “sense tota la feina prèvia, seriositat i respecte que exigeix un projecte com aquest”, segons ha declarat una de les persones presents en la reunió. Per això, tot i que ja amb la mirada posada en l’any vinent, els col·lectius fa dies que treballen de manera organitzada per intentar garantir la màxima presència possible dels discursos i pràctiques feministes al llarg de totes les fires de Sant Narcís.

D’aquesta manera, les feministes repeteixen la fòrmula que ja els hauria estat funcionant des del passat 25 de novembre, Dia per l’Eradicació de les Violències Masclistes: treballar de manera conjunta a l’hora d’afrontar grans mobilitzacions. Maria Fernández, del col·lectiu transfeminista La Peineta, valora molt positivament aquest model de treball perquè “ens permet fer força per treballar de manera conjunta temes que ens interessen a totes, però respectant els temps i dinàmiques de treball de cada un dels col·lectius”.

En declaracions a l'ARIET, Paula García, membre del col·lectiu feminista Hèkates, considera que “si bé ens trobem en un moment que l’agenda política ens està desbordant a totes, és molt important treballar plegades per mantenir i inserir el discurs feminista en l’opinió pública. Per exemple: s’està parlant més que mai del(s) carrer(s) com un espai social, relacional, sense tenir suficientment en compte que perquè els carrers siguin realment nostres, primer cal que deixin de ser un espai de producció i reproducció de desigualtats i violències per raó de gènere i sexualitat, així com de la resta de desigualtats estructurals”.