Aprovada la moció per aïllar el racisme i el feixisme a l’Ajuntament de Salt

L’Ajuntament de Salt aprova una moció presentada per l’Espai Antirracista de Salt i Girona amb l’objectiu d’erradicar actituds i pràctiques racistes i fomentar l’entesa i la convivència entre les saltenques. 

El ple de l’Ajuntament de Salt aprova la moció presentada per l’Espai Antirracista de Salt i Girona  per combatre el racisme /Carles Palacio
El ple de l’Ajuntament de Salt aprova la moció presentada per l’Espai Antirracista de Salt i Girona per combatre el racisme /Carles Palacio

El ple de l'Ajuntament de Salt va aprovar el 19 demarç la moció "Per aïllar el racisme, el feixisme i la discriminació a l'Ajuntament de Salt". Aquesta iniciativa, impulsada per l'Espai Antiracista, va comptar amb 12 vots favorables d'IPS/CUP, PSC, ERC i Canviem Salt, l'abstenció de les tres regidores no adscrites pròximes al  PdeCAT, CIU i Ciutadans, i amb els dos vots en contra de PxC.

Abans de la lectura de la moció per part d'una integrant d'aquest col·lectiu, el portaveu de PxC Sergi Fabri va penjar a la taula de la sala de plens una samarreta amb el lema "primer els de casa", una acció que va ser rebutjada per la majoria del públic i per l'alcalde, Jordi Viñas. El batlle va manar a Fabri que retirés la samarreta, davant la qual cosa Fabri es va treure la camisa i es va posar la samarreta amb un clar missatge discriminatori, entre rialles i crit de "tothom és de casa" del públic assistent al ple.

‘La moció conté el compromís d’aïllar les organitzacions que promoguin el discurs racista i que s'implementi el pla antirumors abans del final del primer quadrimestre de 2018’

Contingut de la moció

Després d'aquest episodi, la integrant de l'Espai Antiracista, Àdama Boiro, va poder defensar la proposta. En el primer punt de la moció es va exposar "el biaix que pot suposar per a la composició d'aquest ple" el fet que no tenen dret de vot 1 de cada 3 veïnes majors d'edat del municipi. En aquest mateix punt es va instar a la Generalitat, l'Estat espanyol i la Unió europea a estudiar canvis en la legislació per reconèixer i garantir el dret de vot.

En el segon punt la moció implica el compromís d'aïllar les organitzacions que promoguin el discurs racista i que s'implementi el pla antirumors abans del final del primer quadrimestre de 2018. En aquest sentit la moció també conté l'acord que no es puguin cedir espais municipals a aquelles entitats i persones que no adoptin el compromís que «durant l'acte no es difondran missatges ni es promouran per cap mitjà actituds xenòfobes, d'exclusió o de discriminació».   

La moció acaba amb l'expressió de la voluntat "d'erradicar totes les formes de racisme institucional o de discriminació per raó d'origen, nacionalitat, religió o color de pell" de l'administració municpai i es compromet a facilitar tots els procediments municipals perquè les veïnes puguin tenir accés a la documentació necessària per als seus tràmits d'estrangeria i nacionalitat i que es modifiqui el sistema actual de queixes vigent al municipi.

‘Sergi Fabri, portaveu de PxC, va relacionar la moció amb la querella per delictes d'odi interposada per Sergio Concepción contra tres membres de l'Espai Antiracista.’

Posicionament dels grups polítics

Tots els grups polítics, menys PxC, van estar d'acord amb el títol de la moció. Sergi Fabri, portaveu de PxC, va prendre la moció com un atac contra el seu grup polític i va relacionar-la amb la querella per delictes d'odi interposada per Sergio Concepción contra tres membres de l'Espai Antiracista. El portaveu va provocar rialles entre el públic assistent quan va afirmar que a Salt no hi havia racisme i quan va dir, davant d'una interpel·lació de l'alcalde, que ell era qui feia les preguntes i no pas el batlle.

La regidora Iolanda Pineda (PSC), tot i iniciar el discurs afirmant que no sempre estan d'acord amb els posicionaments de l'Espai Antiracista, va adherir-se a la moció i va recordar que l'assemblea del grup socialista ja va aprovar no donar suport a cap iniciativa impulsada per PxC. En el cas dels regidors del PdeCat, van anunciar l'abstenció després de comparar el fracàs «del cafè per a tothom» amb la demanda que les persones majors d'edat puguin votar sense cap discriminació. Pel que fa al portaveu de CIU, Jaume Torramadé, va advertir que el problema del vot és per la manca de convenis bilaterals entre països, i no tant per una qüestió de racisme. Alhora, va posar en dubte que a l'Ajuntament de Salt hi haguessin actituds i discursos racistes, tot i estar al costat del regidor de PxC, Sergi Fabri, mentre aquest lluïa la seva samarreta amb el lema discriminatori. Pel que fa al regidor de Ciutadans, Atilano González, va anunciar l'abstenció del seu grup perquè "el feixisme pot ser tant de dretes com d'esquerres". Wilder Palacio, de Canviem Salt, va anunciar el vot favorable a una proposta que feia temps que s'havia d'haver aprovat i va fer un discurs contra PxC i la necessitat d'aquest partit de jerarquitzar la població utilitzant l'origen i la religió i advertint dels perills que aquest tipus de discurs pot provocar. Per últim, Ferran Burch, d'IPS-CUP, va acceptar la crítica pel que fa a la tardança en aprovar una moció com la d'ahir i va afirmar el compromís de l'equip de govern per seguir treballant per aïllar el racisme, el feixisme i la discriminació a l'Ajuntament de Salt i al poble.