Primer pas per a la creació d’un sindicat de llogateres a Girona

Una trentena de persones es reuneixen a Sant Narcís per compartir els problemes relacionats amb l'accés a l'habitatge i per posar les bases d'un sindicat de llogateres

12 novembre 2018
Trobada 0: debat sobre la situació del lloguer a Girona
Trobada zero: debat sobre la situació del lloguer a Girona

Després de molt temps de lluita i denúncia, ahir les veïnes llogateres de Girona es van aplegar a la plaça de l’Assumpció del barri de Sant Narcís de Girona en un acte que han anomenat Trobada Zero.

El grup promotor, que convocava l’acte, va néixer ara fa uns mesos arran d’una xerrada organitzada per la PAH Gironès i la Plataforma + Barri – Pisos turístics, on diverses persones van coincidir en la necessitat de crear un nou espai de lluita a la ciutat per garantir el dret a l’habitatge: el sindicat de llogateres de Girona. Un espai des d’on puguin fer respectar els seus drets i lluitar contra la pujada dels preus i la indefensió davant de certs contractes de lloguer, situacions que, segons denuncien, s’han generalitzat.

L’acte va consistir en una xerrada-debat sobre la situació del lloguer a la ciutat, així com sobre les eines disponibles per fer front al que ha esdevingut el primer problema en l’exercici del dret a l’habitatge: el lloguer. Maria Garrido i Engràcia Casellas, de la PAH Gironès, Albert Artigas, de la Plataforma + Barri – Pisos turístics, i Quim Roca, del Sindicat de Llogaters de Barcelona van parlar sobre la situació actual a Girona i de les eines que les llogateres tenen per millorar-la. En un segon moment van participar a la xerrada Aliou Diallo, estudiant de Dret, i l’advocada Montserrat Vinyets, que van parlar sobre les qüestions jurídiques. Finalment, les persones que havien acudit a la convocatòria van participar en unes dinàmiques de debat on van poder aportar les pròpies perspectives de la problemàtica, els seus testimonis i idees per fer front a la situació.

La Trobada Zero és el primer pas cap a la creació del sindicat de llogaters de Girona, que ja existeix a Barcelona, Sant Cugat i Rubí. Ahir mateix es van fer dues trobades més en altres territoris: a Badalona i al Penedès. Dimecres vinent, a Terrassa, se’n convocarà una altra. En aquest sentit, el suport del sindicat de llogaters de Barcelona ha estat una peça important per tirar endavant les iniciatives, tot i que neixen sobretot en base a la voluntat ciutadana de cada lloc.

Pel que fa a Girona, la PAH Gironès ja fa temps va advertir que el 80% dels problemes relacionats amb l'habitatge anaven lligats al lloguer, i que no es tractava d’un problema centrat en el Barri Vell de la ciutat. En Bernat, del grup promotor, diu que cal obrir-se a la resta de barris de la ciutat. En general, el consens gira entorn a la necessitat de contractes de lloguer de llarga durada, una regulació dels preus propera a la situació econòmica de la ciutadania, la responsabilització i penalització de les grans immobiliàries que tenen pisos buits i finalment una aposta “decidida i valenta” per part de l’administració en aquesta direcció.