Provida inaugura una exposició antiavortista a Girona entre protestes feministes

25 setembre 2015
Concentració feminista en protesta a l'exposició antiavortista / Elia Bakar
Concentració feminista en protesta a l’exposició antiavortista / Elia Bakar

El col·lectiu feminista Malapècora i l’Assemblea Feminista de la Universitat de Girona (UdG) es van manifestar el 20 de setembre contra la inauguració per part del col·lectiu antiavortista Provida Girona de l’anomenada Exposició de la Vida. L’exposició s’ubica en un local del carrer del Cor de Maria de Girona amb voluntat de permanència i té com a objectius homenatjar els fetus avortats i procurar fer desdir les dones d’interrompre l’embaràs.

Un fort desplegament policial, que constava de dotacions de l’Àrea de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’esquadra i grups de policia de paisà, va impedir que la protesta s’acostés a les persones assistents a l’acte antiavortista. Membres dels grups feministes, megàfon en mà, van llançar arguments i consignes contra els activistes antielecció. Entre elles la cèlebre “nosaltres parim, nosaltres decidim”, que va esdevenir el crit de guerra contra la fallida reforma prohibicionista de la llei de l’avortament de l’exministre de Justícia Ruiz Gallardón.

Mentre a fora es desenvolupava la protesta, a dins l’organització rebia les visitants que havien creuat la concentració i el desplegament policial i les convidaven a visitar l’exposició.

Les organitzadores de l’acte van acompanyar els mitjans de comunicació a fer un recorregut per l’exposició, assegurant que es tractava d’un acte transversal que tenia en compte diferents tendències a banda de la nacional–catolicista. Participaven en la inauguració, segons les organitzadores, persones “simpatitzants d’Esquerra Republicana de Catalunya i de les Candidatures d’Unitat Popular”, tot i que no van especificar noms.

Abans de començar els parlaments, els assistents anaven desfilant i observant els diversos plafons que conformen l’exposició. Famílies, joves i monges passejaven llegint l’argumentari, i tothom acabava allà mateix: presenciant les imatges dels diversos mètodes d’avortament. “Mira què els fan als pobres nens…” -deia una mare al seu fill petit. La darrera parada de l’exposició era el recull de premsa, que tenia un gruix de pàgines de l’ABC, La Razón i La Gaceta, tot i que també n’hi havia del Diari de Girona i El Punt, que mostraven anuncis de l’associació.

Els discursos van començar quan la sala ja estava plena. La presidenta de Provida a Girona, l’empresària Gemma Ros, va començar amb agraïments i envoltada d’una vintena de Joves per la Vida. Tot seguit va prendre la paraula Juan José Panizo, representant de CIDEVIDA Espanya i provinent de Tordesillas, la localitat val·lisoletana que acull el primer Museu per la Vida de l’Estat Espanyol. Cap al final del discurs, Panizo no es va poder estar d’exclamar entre aplaudiments i ovacions que “la Reconquista empezó en mi tierra, Asturias, y la reconquista por la vida empieza aquí en Girona.”

La següent intervenció va anar a càrrec d’un treballador del museu de Tordesillas, que es va mostrar molt entusiasmat pel fet que la sala estigués plena. Va explicar que el nombre de visites al museu va disminuint i que actualment té unes 800 visites anuals. Sembla, doncs, que la reconquesta no és qüestió de pocs dies.