PxC Salt es querella per delictes d’odi contra tres membres de l’Espai Antiracista

Sergio Concepción, regidor de PxC Salt s’ha querellat contra tres membres de l’Espai Antiracista Girona – Salt per delictes d’odi, manifestació il·lícita, revelació de secrets i associació il·lícita. 

12 febrer 2018
Concentració de l'Espai Antiracista de Salt davant de la parada de PxC durant el Sant Jordi del 2015 /Carles Palacio
Concentració de l'Espai Antiracista a Salt, davant de la parada de PxC durant el Sant Jordi de 2015 /Carles Palacio

'Totes les mobilitzacions de l’Espai Antiracista s’han portat a terme sense que es registrés cap incident'

El 3 d’octubre passat, mentre Girona es manifestava de manera massiva durant la jornada de vaga general convocada per protestar contra la violència policial de l’1 d’octubre i per reclamar la República Catalana, Sergio Concepción, regidor de Plataforma per Catalunya (PxC) a Salt, interposava al Jutjat d’Instrucció número 2 de Girona una querella contra tres membres de l’Espai Antiracista de Salt i Girona (EA).

En la querella, a la qual ha tingut accés l’ARIET, el regidor de PxC insta el jutjat a investigar les imputades per delictes d’odi, manifestació il·lícita, revelació de secrets i associació il·lícita. En la denúncia Concepción manté que l’Espai Antiracista “sistemàticament boicoteja els seus actes públics a través de contra campanyes on s’excita l’odi contra ells”. L’escrit destaca tres episodis, en els quals segons el querellant es produeixen els delictes citats. Dos corresponen a les protestes pacífiques de l’EA durant les diades de Sant Jordi -el 2015 i el 2017- al passeig Ciutat de Girona de Salt, que sota el lema “aïllem el racisme de PxC” van envoltar de manera simbòlica la parada del partit xenòfob. L’any 2017 els mossos d'esquadra van intervenir per retirar una plafons de fusta que havien de servir per pintar un mural antiracista. El tercer episodi és la concentració convocada per l’EA i altres entitats, com la PAH Gironès i la PAH Girona-Salt en resposta a la concentració promoguda per PxC que reclamava més seguretat. Les entitats convocants protestaven per la vinculació que fa habitualment el partit xenòfob d'inseguretat i immigració. Totes les mobilitzacions s’han portat a terme sense que es registrés cap incident, tot i que en la darrera diada de Sant Jordi, la intervenció dels mossos d’esquadra va provocar alguns moments de tensió. Però el que sí sembla que han creat aquestes mobilitzacions és un  malestar evident per part de PxC, que veu com les seves concentracions reuneixen poc suport davant de les molt més concorregudes concentracions antiracistes.

'Els delicte d’odi es va introduir al Codi Penal per protegir minories vulnerables a la discriminació'

Delictes d’odi i il·legalització de l’Espai Antiracista

En l’actual context repressiu, es pot observar com creix l’ús del delicte d’odi per imputar i condemnar el moviment independentista, però també tuitaires i coneguts cantants de rap. Aquest article del Codi Penal (CP), tal i com han destacat de manera reiterada nombroses juristes, es va introduir atenent les directives europees que encomanen als estats protegir minories i col·lectius especialment vulnerables a la discriminació. L'aplicació, en canvi, sembla que queda lluny del seu propòsit inicial, tal com destacava recentment la portaveu de Jutges per la Democràcia a Catalunya Montserrat Comas. En declaracions a TV3 la magistrada assegurava que se n’estava abúsant i que s’estava fent servir per limitar la llibertat d’expressió. Per la seva banda, l'advocat de l'Espai Antiracista, Benet Salellas, considera l’acusació de delictes d’odi per part de PxC “una autèntica entelèquia. És curiós que un partit que es dedica a afavorir discursos d’odi contra la població migrant, faci servir precisament aquest delicte per acusar els col·lectius que denuncien les seves pràctiques discriminatòries."

Un altre dels aspectes destacats de la querella és l’acusació d’associació il·lícita. El CP considera associació il·lícita aquelles que “tinguin per objecte cometre algun delicte, les que facin servir mitjans violents o que tinguin caràcter paramilitar (...)”. La querella conclou que els episodis anteriorment esmentats demostren la il·licitud de l’associació i per això demanen a la jutgessa instructora que, com a mesura cautelar, suspengui les activitats de l’EA o de les tres activistes “al carrer o a internet o a xarxes socials que tinguin com a finalitat limitar la llibertat d’expressió o de reunió de PxC”. Aquesta acusació, segons la defensa, que assegura que no té cap consistència, busca que el jutge ordeni la dissolució de l’Espai Antiracista, tal com prescriu l’article 520 del CP.

Per últim, Salellas destaca que s’ha produït indefensió de les seves representades, ja que durant tot el temps que ha passat des la interposició de la querella, s’han estat practicant diligències i compareixences de testimonis sense que la jutgessa hagi citat a declarar les tres investigades, de manera que la defensa no ha pogut intervenir en la causa ni ser-hi present durant aquesta part de la instrucció. L’advocat anuncia que podria demanar al jutjat que repetís les declaracions.

Sergio Concepción acompanyat de Sergio Galán (fons a la dreta), un dels assaltants de l’Escola d’Hosteleria durant la consulta del 9N. 29/09/2014
Sergio Concepción, el 29 de setembre de 2014, protestant davant de l'Ajuntament de Salt durant el ple de suport a la consulta del 9N. Just darrere seu Raúl Galán, un dels assaltants de l’Escola d’Hostaleria durant les votacions del 9N.

'Sergio Concepción no ha amagat mai els seus vincles amb l’extrema dreta: fotografies a Auschwitz, amb el líder d’Alba Daurada i simpatitzant amb el Casal Tramuntana'

Sergio Concepción denuncia una campanya contra la seva persona

El querellant, Sergio Concepción, denuncia en l’escrit que és víctima de delictes d’odi i que mitjançant piulades a la xarxa “s’eleva el to contra ell, destacant-ne una afiliació neonazi i genocida”. Certament, l’Espai Antiracista ha denunciat l’afiliació neonazi de l’actual regidor. I és que Concepción, precisament, no ha amagat mai els seus vincles amb l’extrema dreta, tal com demostren fotografies públiques amb el líder d’Alba Daurada Nikolaos Michaloliakos, empresonat per dirigir personalment les accions criminals de la seva organització entre les que hi ha l’assassinat del raper Pavlos Fissas. També són públiques fotografies de l’actual regidor a Auschwitz acompanyat de Jordi Cuesta, un dels assaltants de l’Escola d’Hostaleria durant la consulta del 9N o a l'Ajuntament de Salt amb un altre dels assaltants, Raúl Galán. En diversos articles a la Directa també es vincula Sergio Concepción al Casal Tramuntana, un conegut punt de trobada de l’extrema dreta situat al districte de Sant Martí de Barcelona -actualment tancat- inspirat en el moviment feixista italià articulat al voltant de la Casa Pound. Concepción també es va deixar veure a la manifestació convocada per Falange Española sota el lema “España cristiana y nunca musulmana”, un dia després dels atemptats de Barcelona de l'agost passat. En aquella ocasió el veïnat de Ciutat Vella va foragitar els ultres, que van haver de ser escortats pels mossos d’esquadra.

'Sílvia Rispau: 'és inadmissible que PxC faci servir les plataformes institucionals per dividir encara més el poble atiant el discurs racista'"

L’Espai Antiracista anuncia una campanya

A través d’un comunicat el col·lectiu anuncia que llança una campanya “per defensar les companyes de la repressió i fer que s’arxivi la querella”, però també “per defensar la llibertat d’expressió, d’associació, el dret d’intervenir políticament i per eradicar dels carrers i les institucions les expressions d’odi, discriminació, exclusió i racisme”.

En declaracions a l’ARIET, una de les persones investigades i membre de l’EA, Sílvia Rispau, carrega contra el que creu que respon a una anomalia democràtica: “PxC està sobrerepresentada, perquè una tercera part de la població de Salt no té dret a vot”, sosté. I afegeix “és inadmissible que facin servir les plataformes institucionals per dividir encara més el poble atiant el discurs racista”. Rispau assegura que han aprofitat el clima de regressió de drets i llibertats arran del procés català, per provar “si es poden treure de sobre l’Espai Antiracista, ja que és el col·lectiu que confronta el seu discurs xenòfob”.

Una de les actuacions que ha posat en marxa l’EA és un campanya d’autoinculpacions a través d’un formulari al seu web, mitjançant el qual entitats o persones individuals poden manifestar que formen part de l’Espai Antiracista i que tenen la voluntat de continuar treballant per “una societat més justa i cohesionada”. Anuncien també properes mobilitzacions i actes en solidaritat amb les investigades i de protesta contra PxC.