Qui té por de l’Àngel Valls?

Una vintena d’entitats de Santa Coloma de Farners planten cara a un conegut neonazi que ha protagonitzat desenes d’accions violentes

12 maig 2018
1I5A9034
Àngel Valls, a l'esquerra, amb ulleres de sol, en una manifestació unionista convocada a Girona

Ha estat la gota que ha fet vessar el vas. El passat dia 7, Àngel Valls va abordar un veí a Santa Coloma de Farners al mig del carrer. “Et vindrem a buscar. Sortirem de cacera”, va dir-li. No és una amenaça que hom pugui prendre’s a la lleugera. Amb només 23 anys, Àngel Valls s’ha convertit en un dels neonazis més actius de les comarques gironines. Ha participat en desenes d’accions, ha agredit diverses persones i ha estat denunciat com a mínim tres vegades.

A Santa Coloma ja en tenen prou. En pocs dies una vintena d’entitats s’han organitzat per plantar cara al feixisme. El Casal Popular, el CDR, l’Espai Antiracista, els partits independentistes, el moviment anti-MAT... Fins i tot les entitats culturals i esportives s’han afegit a la iniciativa. En l’escrit que han fet arribar a la premsa, aquestes entitats detallen una desena d’accions violentes protagonitzades per Àngel Valls i per altres neonazis. “No són simples baralles, no és un enfrontament entre dues parts iguals. És l’intent de sembrar la por i d’imposar una ideologia autoritària”, asseguren.

La vida d’Àngel Valls està plena d’ensopegades i d’enfrontaments violents. Quan tenia 17 anys va agredir un veí de Santa Coloma perquè no li agradava la seva indumentària. “Jo anava pel carrer amb pinta de heavy. Ell i una colla van començar a fer-me el Sieg Heil. Em van increpar, em van dir ‘guarro’. Després em va venir ell per l’esquena i em va donar una puntada de peu”, recorda L. M, que va haver de refugiar-se en un bar. La denúncia de l’agredit no va tenir conseqüències. “Mentre això estava als tribunals es va mostrar molt educat sempre, sempre demanant perdó i dient-me que anava molt drogat”, explica L. M.

Després de viure una temporada a Girona, Àngel Valls es va instal·lar una altra vegada a Santa Coloma, amb la seva mare. Malgrat el seu caràcter extremadament conflictiu, va trobar feina en una empresa de seguretat. “En unes barraques de Santa Coloma ens el vam trobar com agent de seguretat. Amb l’historial que tenia vam dir: en serio? Aquella mateixa nit ho vam comunicar a l’Ajuntament i van acomiadar l’empresa”, explica P. M., una altra de les persones agredides pel jove. Actualment Ángel Valls treballa els caps de setmana en una discoteca de Lloret de Mar.

Juntament amb altres neonazis, com Raúl Galán o Jordi Cuesta Herencia, Àngel Valls es va incorporar a Gerunda Sud, una grada d’animació del Girona FC aparentment “apolítica”, però que en realitat era una plataforma idònia per propagar el feixisme. Gerunda Sud va desaparèixer després que l’ARIET publiqués un reportatge que demostrava els vincles d’alguns dels seus integrants amb l’extrema dreta. L’ascens del Girona FC a Primera Divisió va exaltar els ànims d’Àngel Valls i d’altres neonazis. En menys d’una setmana van agredir un aficionat antifeixista i van assaltar un bar de Montilivi.

Des de llavors Àngel Valls ha provocat diversos incidents. Va presentar-se a les festes de Vilobí d’Onyar acompanyat d’uns quants amics. Va fer salutacions feixistes i va amenaçar el públic. L’endemà al poliesportiu del poble hi havia una pintada que deia “Ojo rojo que te cojo”. Durant la consulta de l’1-O va deixar-se veure en un col·legi electoral amb una caixa on hi havia dibuixada una escopeta. El passat mes de novembre el jove es manifestava amb mig miler d'unionistes pels carrers de Girona. Anava, com sempre, acompanyat d'amics amb qui comparteix idees i mètodes. A Santa Coloma relacionen Àngel Valls i el seu entorn amb les pintades a favor de la unitat d'Espanya i de l'aplicació de l'article 155.

Una de les darreres accions violentes protagonitzades per Àngel Valls es va produir durant el Carnestoltes. Va presentar-se tot sol al poliesportiu de Santa Coloma, on hi havia la celebració, amb actitud amenaçant. A la barra ningú el volia servir. Va enfadar-se de mala manera i va caldre trucar a la policia. Quan semblava que les coses s’havien calmat, va atacar un jove antifeixista. Ho va fer per l’esquena, amb traïdoria, com quan tenia 17 anys. “Em va venir a buscar per darrere. Vaig rebre un cop de puny i vaig caure a terra”, explica P.M., que va denunciar, de moment sense resultats, l’agressió.

Després d’aquest reguitzell d’accions violentes, Santa Coloma es planta contra el feixisme. No volen que un individu que mesura gairebé dos metres i que passa bona part del seu temps en una sala de musculació pertorbi la pau del poble. “Volem dir aquí i avui que no callarem davant cap agressió”, diuen les entitats en el comunicat.